nieuws & Inzichten

Change Trajecten: doe je beroep op een consultant, een interim manager of je eigen team?

Change trajecten: een consultant, een interim manager of een eigen team?

Change is vandaag zowat de nieuwe standaard geworden in het bedrijfsleven. Aanpassing aan nieuwe technieken, globalisering, nieuwe markten of producten, kritische transformatieprocessen of herstructureringsprogramma's. Bedrijven zijn genoodzaakt hun business plan en organisatie quasi permanent te evalueren en aan te passen.

In grote lijnen heb je 3 mogelijke resources om de noodzakelijke change trajecten te trekken.

1)Een interne task force
2)Een consultancy bedrijf
3)Een externe interim-/change manager

Welke van de 3 oplossingen de beste is, hangt sterk af van de context en het type change proces.

We zoomen in op de specifieke voordelen en beperkingen.

 Een interne task force.

+Eigen mensen kennen de organisatie natuurlijk best. Ze kennen de markt, de bedrijfscultuur, de diverse stakeholders.
En ze weten dat het succes van het project ook voor henzelf van belang is.

-Belangrijke vragen zijn echter of ze het project zomaar kunnen combineren met hun dagelijkse taken en of ze ook als change manager even goed zullen presteren.
Ze zijn natuurlijk ook 'betrokken partij' wat hun objectiviteit en neutraliteit kan beperken.

Een consultancy bedrijf.

+De gereputeerde consultants (de'big four' e.a.) beschikken meestal over een zeer goede knowhow en hoogopgeleide professionals met sterke analytische kwaliteiten.
Ze kunnen zich meestal ook beroepen op benchmark data van gelijkaardige cases.

-Veel consultants hebben een beperkte concrete praktijkervaring. Niet elke academische oplossing is ook in de praktijk de beste. Consultants zullen het change traject meestal ook intern niet echt trekken, dit blijft de job van het eigen management. En vooraleer de echte implementatie voltooid is, is de consultant meestal al uit beeld, wat gevolgen kan hebben voor het uiteindelijk succes. Last but not least hangt er meestal een stevig prijskaartje aan vast.

Een externe interim-/change manager.

+Wanneer je een individuele interim manager(s) aantrekt voor een change proces is de keuze van de persoon cruciaal. Een grondige screening vooraf is dan ook raadzaam en je doet best beroep op het actief netwerk van een gespecialiseerde provider die betrokken is bij je succes. Met een goed gekozen interim manager haal je een pak ervaring in huis die onmiddellijk inzetbaar is. Je koopt de specifieke kennis, competenties en 'change mindset' die je nodig hebt. En je beheerst een budget dat meestal heel wat onder dat van de klassieke consultants ligt. De interim manager heeft ook geen intern politieke agenda wat extra garanties biedt op solide resultaten.

-Een interim manager moet op een aangepaste manier gemanaged worden, wat dus ook energie en tijd vraagt. Soms lukt een interim managementopdracht maar deels omdat de integratie met en de betrokkenheid van de rest van de organisatie verwaarloosd werd. Gezamenlijk 'ownership' en interne support zijn dan ook cruciaal. Met de interim manager moeten ook duidelijke en meetbare doelstellingen worden afgesproken en een roadmap hoe deze te behalen. Tenslotte moeten ook heel praktische afspraken gemaakt worden over de verdere implementatie en de overdracht in de 'post-interim' fase.


Elk van de 3 mogelijke oplossingen heeft dus zijn specifieke voordelen maar ook mogelijke risico's. Hoe dringend het change traject ook is, de overweging moet doordacht gebeuren. De middelen, het talent en het budget waarover je beschikt, vormen de basis. Probeer ook meteen vanaf het begin voor de juiste oplossing te kiezen. Nogal wat change projecten lopen vast in de diagnosefase of verliezen momentum door te weinig drive en motivatie of te magere resultaten. Wanneer dan onderweg alsnog voor een andere aanpak moet worden gekozen, komt dit meestal het eindresultaat niet ten goede.

De optimale keuze is ook sterk afhankelijk van de aard van het change proces of transformatietraject.

* Overweeg je een acquisitie of fusie dan laat je je voor het voorbereidend werk en de due diligence best bijstaan door een consultancybedrijf dat het klappen van de zweep kent. Eenmaal de overname een feit is, stel je voor een succesvolle integratie een sterk intern project team samen. Een gespecialiseerde interim manager kan eventuele lacunes aanvullen en als coördinerende partij optreden.
* Wanneer ingrijpende kostenbesparingen aan de orde zijn, levert een beslagen interim manager meestal ook de grootste garantie op succes. Het is natuurlijk raadzaam om hier ook interne sleutelpersonen in te betrekken die de resultaten mee helpen verankeren.
* Heeft je organisatie nood aan nieuwe structuren, systemen of een vernieuwende marktaanpak dan is een combinatie van de 3 oplossingen dikwijls de beste keuze.
De management consultants brengen hun strategische inzichten en roadmap mee, de interim manager zijn vorige ervaringen en implementatiekracht en het intern project team toetst af aan de eigen bedrijfscontext en garandeert de verankering op de lange termijn.

Ontbreekt het je organisatie aan de juiste managementtalenten om de nodige veranderingen duurzaam door te voeren dan zal wellicht versterking met een nieuw aan te trekken permanente manager ook noodzakelijk zijn.

Wat ook het optimale scenario is voor jouw bedrijf, zorg dat je organisatie en de mensen duidelijk geïnformeerd zijn over ieders rol.
Zorg voor de nodige medewerking en integratie én zet duidelijke afspraken en milestones uit om de resultaten te meten.

Hoe de beste kandidaten aantrekken en selecteren?

Op zoek naar dé nieuwe job?

Wil je graag weten welke nieuwe werkgevers geïnteresseerd zijn in jouw capaciteiten en ervaring? Een eerste prima investering is alvast ons je uitgebreid CV op te sturen. Voeg ook je motivatie toe waarom je deze stap zet, hoe je zelf je troeven en talenten wil samenvatten en naar welk type nieuwe uitdaging je precies op zoek bent.

MEER INFO

BLIJF OP DE HOOGTE

Ontvang nieuws en advies over onze expertises.

OVER BADELS PITT

Badels Pitt combineert een unieke expertise en knowhow in strategisch verander- en transformatiemanagement, met een even doorgedreven aanpak voor de search en recrutering van uw nieuwe vaste medewerkers.

ONZE EXPERTISES

 • Rekrutering van permanent talent
 • Change & Transformatie management
 • Interim & Project management

Lid van Federgon
                

CONTACTGEGEVENS

 • T.+32(0)9 233 09 79
 • E.info@badelspitt.be
 • A.Ter Wal 4
  9930 Lievegem
  België
 • H.Ma - Vr: 8:00 - 18:00

© Copyrights 2021 Badels Pitt · Disclaimer · Privacy Policy · Aanmelden