nieuws & Inzichten

Interim Managers zijn gelukkiger.

pexels-photo-429248

Een recente studie (in opdracht van o.a. Insead en The London Business School) concludeerde dat de grote meerderheid van de zelfstandige interim managers gelukkiger zijn dan hun collega's met een vaste job.
De studie peilde bij meer dan 250 Europese interim managers naar de voldoening die ze zowel uit hun opdrachten halen, uit hun relaties met de klanten en ook hoe gelukkig ze in het leven staan. Dezelfde vragen werden gesteld aan permanente managers met gelijkaardige functies.
90% van de interim managers gaf een bovengemiddelde score op en meer dan 50% een bijna maximale score. Slechts 5% scoorde laag.

De belangrijkste factor van de grote voldoening blijkt de intellectuele uitdaging te zijn die gepaard gaat met de uitgevoerde opdrachten, in combinatie met een hoge mate van autonomie. Dit is meteen ook een belangrijke reden waarom vandaag meer dan vroeger senior managers hun carrière als 'corporate' manager inruilen voor een leven als zelfstandig transitiemanager. Nog niet zo lang geleden kwam je meestal in een interim rol terecht omdat de juiste permanente functie op dat moment niet beschikbaar was en je zo toch aan de slag bleef. In de vroege dagen van interim management was de klassieke interim manager trouwens typisch een mannelijke zestiger die al wat aan het 'uitbollen' was. Vandaag zien we veel meer senior managers die er bewust voor kiezen om in een eerder stadium van hun loopbaan deze stap te zetten. Dit staat natuurlijk niet los van de diverse evoluties in de markt en de uitdagingen waarop bedrijven snel moeten inspelen. En waar ervaren en professionele interim managers zich onmiddellijk en op een flexibele en objectieve manier voor kunnen inzetten.

De moderne interim manager situeert zich vandaag in bijna alle leeftijdscategorieën en expertiseniveaus. De opdrachten variëren van eerder klassieke managementrollen die al dan niet tijdelijk moeten vervangen worden tot heel ingrijpende transformatieprojecten en crisis management. Het is dan ook vooral het type managers dat zijn of haar expertise in deze domeinen heeft opgebouwd dat er voor kiest om hun ervaring verder in te zetten. Maar dan op een autonome en onafhankelijke manier met een heel concrete toegevoegde waarde zowel voor de opdrachtgever als voor de interim manager zelf.

Een volbloed transitiemanager moet sowieso over een serieuze dosis ondernemersbloed beschikken. Hij of zij moet risico's durven nemen, vlug kunnen beslissen en eigenlijk voortdurend openstaan voor nieuwe uitdagingen. De motivatie is ook volgens de studie minstens even groot als in een permanente rol maar de bijkomende troeven voor de interim manager zijn de extra (mentale) vrijheid en de grotere grip op de carrière en de werk-privébalans.

De 'downside' van het zelfstandig interim managersbestaan weliswaar is de continuïteit van de inkomsten. De deelnemers aan de studie factureerden gemiddeld 139 werkdagen per jaar. Hun netto inkomen komt daarmee ongeveer op hetzelfde niveau als dat van hun collega-permanente managers. Vooral jongere zelfstandige managers (jonger dan 40) doen het heel goed. 67% van hen verdient meer dan in een vaste job. Een gemiddeld jaarinkomen moet natuurlijk ook de tussentijdse fluctuaties compenseren en dat is niet voor iedereen evident. Het vraagt dus ook financiële planning.
Andere mogelijke bekommernissen die ook uit de studie blijken, zijn het gemis van de typische carrière dat soms toch wel de kop opsteekt en het feit dat de interim manager zich minder deel voelt van een hecht tam. Tenslotte worden interim managers maatschappelijk gezien soms lager gewaardeerd op de carrièreladder, ten onrechte.

De eindconclusie is in elk geval dat de meeste zelfstandige interim- en transitiemanagers van plan zijn ook op langere termijn hun professionele keuze te blijven verder zetten. Daarmee bevestigen ze dat het veel meer een loopbaan- en levenskeuze is dan zomaar een tijdelijke fase. Als zelfstandige interim manager door het leven gaan is dan ook een bewonderenswaardige beslissing voor die managers die over de juiste ervaring en competenties beschikken én over een gezonde ondernemers mindset.

Veel managers geven echter de voorkeur aan een loopbaan als vaste werknemer met ook de financiële zekerheden die erbij horen.
De muur tussen beide keuzes
is vandaag echter heel wat minder hoog. Veel permanente managersjobs zien er qua functieomschrijving meer en meer uit als een interim managersjob én omgekeerd. Zeker voor het senior management lijkt de grens tussen beide scenario's soms behoorlijk dun.

Interim management blijft natuurlijk specifieke voordelen bieden aan de werkgever.
Een traditioneel search traject voor een vaste manager neemt makkelijk enkele maanden in beslag (+ de eventuele opzeggingstermijn). Bedrijven in een 'change modus' kunnen zich deze wachttijd vaak niet veroorloven. Voor een all-in kost die meestal niet hoger is dan deze van een permanente manager en in elk geval heel wat interessanter is dan deze van een consultancy bedrijf haal je meteen de juiste competenties in huis.

Permanent of interim management: de beste beslissing hangt altijd af van de specifieke context.
Badels Pitt helpt en ondersteunt je met beide…

Is een executive search partner nog nodig?
Rekrutering en KPI's

Op zoek naar dé nieuwe job?

Wil je graag weten welke nieuwe werkgevers geïnteresseerd zijn in jouw capaciteiten en ervaring? Een eerste prima investering is alvast ons je uitgebreid CV op te sturen. Voeg ook je motivatie toe waarom je deze stap zet, hoe je zelf je troeven en talenten wil samenvatten en naar welk type nieuwe uitdaging je precies op zoek bent.

MEER INFO

BLIJF OP DE HOOGTE

Ontvang nieuws en advies over onze expertises.

OVER BADELS PITT

Badels Pitt combineert een unieke expertise en knowhow in strategisch verander- en transformatiemanagement, met een even doorgedreven aanpak voor de search en recrutering van uw nieuwe vaste medewerkers.

ONZE EXPERTISES

 • Rekrutering van permanent talent
 • Change & Transformatie management
 • Interim & Project management

Lid van Federgon
                

CONTACTGEGEVENS

 • T.+32(0)9 233 09 79
 • E.info@badelspitt.be
 • A.Ter Wal 4
  9930 Lievegem
  België
 • H.Ma - Vr: 8:00 - 18:00

© Copyrights 2021 Badels Pitt · Disclaimer · Privacy Policy · Aanmelden