nieuws & Inzichten

Is een executive search partner nog nodig?

Is een executive search partner nog nodig?

Het buzz woord 'disruptie' is meer dan ooit van toepassing op de rekruteringsindustrie.

Bedrijven werven volop in-house recruiters aan. M.b.v. de sociale media is op korte tijd een soort 'do it yourself' recruiting business ontstaan waarbij de drempel om zelf op zoek te gaan naar de beste kandidaat heel laag lijkt geworden. De populariteit van LinkedIn en diverse job-platformen spreekt boekdelen.

Maakt de combinatie van de DIY recruiting, de kracht van de sociale media en de mogelijkheden van zog. applicant tracker systemen e.a. artificiële intelligentie de executive search bedrijven straks overbodig?

Het type bedrijf dat enkel op een traditionele, reactieve manier met de briefings van zijn klanten omgaat, gaat zeker moeilijke tijden tegemoet. Maar de executive search specialisten die op een slimme en strategische manier gebruik maken van de marktevoluties én op diverse vlakken meerwaarde kunnen bieden, zullen erbij winnen.

De externe search partner zal waarschijnlijk deels op gelijkaardige zoekmethodes en technieken beroep doen als de in-house recruiter. Maar hij kan daarnaast een aantal cruciale troeven bieden. Artificiële intelligentie in combinatie met sociale media maakt het rekruteringsproces sowieso productiever door 'pools' van potentiële kandidaten vlugger bijeen te brengen.
Het echte werk echter begint pas dan.

 • Het kaf moet van het koren gescheiden worden en de beste kandidaten zijn meestal niet openlijk kandidaat of zitten verborgen.
  De externe search partner moet dus ook deze passieve kandidaten kunnen identificeren, vinden en 'verleiden'.

 • De juiste zoekalgoritmen presenteren meestal een pak kandidaten die op het eerste gezicht aan de criteria voldoen. Het echte profiel en de competenties en track record van een individu bestaan echter uit veel meer en zijn soms verrassend anders dan wat op een LinkedIn-pagina staat.

 • Meer en meer business leaders en –strategen zijn ervan overtuigd dat (de match met) de bedrijfscultuur de belangrijkste succesfactor is voor het slagen van een nieuwe aanwerving. De externe search partner kan de bedrijfscultuur van de opdrachtgever vaak beter objectiveren en in functie daarvan de beste kandidaten aantrekken.

 • Het management van de kandidaten. De interesse en het enthousiasme van een kandidaat wordt sterk beïnvloed door zijn of haar behandeling doorheen het selectieproces. Kandidaten moeten het gevoel krijgen dat ze er toe doen. Een goede search partner speelt hier feilloos op in.
  Een in-house recruiter heeft meer druk om de veelheid aan gecontacteerde personen correct en snel geïnformeerd te houden.
  Goede kandidaten hebben vaak ook meer vertrouwen in een professioneel bureau dat hen contacteert dan in een bedrijf dat dit rechtstreeks doet.

 • Confidentialiteit. Vooral voor CXO- en/of change managementfuncties kan het heel belangrijk zijn om zowel de identiteit van de kandidaat tot in een bepaald stadium confidentieel te houden als ook deze van de opdrachtgever. Een neutrale partij kan hier beter garant voor staan.

 • Na het search proces zijn professionele assessments die de juiste en diepgaande inzichten geven én objectieve en verhelderende referentiechecks ook sterk bepalend voor een goede aanwervingsbeslissing. De juiste externe partner kan ook hierin het verschil maken.
  Volgens de Harvard Business Review is 80% van alle ontslagen (geven of nemen) te wijten aan verkeerde aanwervingen. De consensus is dat de totale financiële impact van een foute aanwerving (op CXO-level) gemakkelijk 2 tot 5 keer het jaarsalaris kan bedragen (incl. opportuniteitskosten, standstill enz.).

 • Wanneer de kandidaat effectief zijn functie opneemt is het geen overbodige luxe als de externe partner ook bij het 'onboarden' een coachende rol opneemt. Een opstart durft wel eens te mislukken door te weinig aandacht voor deze cruciale fase…

 • Last but not least is er de nakende GDPR-wetgeving die searchprocessen en het beheren van data van kandidaten vanaf 2018 delicater en strikter maakt. Professionele executive search partners hebben intussen de nodige maatregelen genomen.

Heb je dus nog wel een executive search partner nodig?

De combinatie van de juiste technieken en de mogelijkheden van de sociale media maken dat vandaag veel vacatures inderdaad met een professionele in-house recruiter kunnen ingevuld worden. De 'break-even' lijkt echter te liggen boven het niveau van de meer uitvoerende functies. Hoe complexer, belangrijker of delicater de in te vullen functie, hoe noodzakelijker de inbreng van en ondersteuning door professionele knowhow. De 'nieuwe efficiëntie' rekrutering heeft immers haar beperkingen. Hoe briljant de technieken ook zijn, ze vervangen niet de diepgaande inzichten en het oordeelsvermogen van de menselijke professional. En ze hebben pas een echte toegevoegde waarde wanneer ze door de recruiter perfect beheerst en toegepast worden.

Real talent is not a commodity…

Kies voor gedreven professionals om het juiste talent voor je bedrijf te vinden!

Hoe de beste kandidaten aantrekken en selecteren?
Interim Managers zijn gelukkiger.

Op zoek naar dé nieuwe job?

Wil je graag weten welke nieuwe werkgevers geïnteresseerd zijn in jouw capaciteiten en ervaring? Een eerste prima investering is alvast ons je uitgebreid CV op te sturen. Voeg ook je motivatie toe waarom je deze stap zet, hoe je zelf je troeven en talenten wil samenvatten en naar welk type nieuwe uitdaging je precies op zoek bent.

MEER INFO

BLIJF OP DE HOOGTE

Ontvang nieuws en advies over onze expertises.

OVER BADELS PITT

Badels Pitt combineert een unieke expertise en knowhow in strategisch verander- en transformatiemanagement, met een even doorgedreven aanpak voor de search en recrutering van uw nieuwe vaste medewerkers.

ONZE EXPERTISES

 • Rekrutering van permanent talent
 • Change & Transformatie management
 • Interim & Project management

Lid van Federgon
                

CONTACTGEGEVENS

 • T.+32(0)9 233 09 79
 • E.info@badelspitt.be
 • A.Ter Wal 4
  9930 Lievegem
  België
 • H.Ma - Vr: 8:00 - 18:00

© Copyrights 2021 Badels Pitt · Disclaimer · Privacy Policy · Aanmelden